Ce este Reiki

 Mikao UsuiReiki este o metoda de vindecare energetică apărută în Japonia în anul 1922.

Fondatorul Reiki-ului este Mikao Usui (15 august 1865 – 9 martie 1926). Dorind să regăsească o metoda de vindecare asemănătoare celor folosite de către Buddha și Iisus Hristos, Mikao Usui întreprinde timp de mai mulți ani de zile diverse studii și cercetări care în final au condus la descoperirea Reiki-ului. Descoperirea propriu-zisă a Reiki-ului a implicat din partea lui Mikao Usui și o perioadă de rugăciune și post de 3 săptămâni pe Muntele Kurama, în apropiere de orașul Kyoto, fosta capitală a Japoniei. În urma acestei perioade de asceză, îi este revelată metoda de vindecare pe care el o numește Reiki, adică „Energie universală” sau „Energie spirituală”. Mikao Usui înființează organizația Usui Reiki Ryoho Gakkai, care există si astăzi, pentru a răspândi practica Reiki-ului. Usui a avut 2.00o de dicipoli și 16 dintre aceștia au primit gradul de maestru Reiki.

Această metodă este extrem de simplă și ușor de folosit de către oricine, fiind absolut inofensivă. Orice persoană doritoare poate învăța Reiki de la un maestru Reiki, urmând un curs în cadrul căruia primește inițiere („acordaj”) în Reiki, informația teoretică necesară precum și îndrumarea practică.  Reiki-ul clasic a fost predat pe mai multe linii de discipoli, ceea ce a condus la apariția de diverse școli și tipuri de Reiki. În afara Reiki-ului clasic, în timp au apărut o mulțime de noi sisteme de Reiki modern, inspirate mai mult sau mai puțin de Reiki-ul clasic. Exemple de Reiki modern sunt: Karuna Reiki, Kundalini Reiki, Imara Reiki, etc.

Reiki-ul clasic predat de catre Mikao Usui a fost transmis în occident prin linia Chujiro Hayashi și Hawayo Takata. A fost scos în evidență de către Phyllis Ley Furumotto, nepoata lui Takata, și i s-a dat așa o formă canonică,  așa cum este predat și acum în organizația Alianța Reiki (prima organizație de Reiki din occident), fiind numit Usui Shiki Ryoho Reiki. Aceasta a fost pentru o vreme cea mai răspândită formă de Reiki, fiind considerată de referință și reprezentând baza pentru orice abordare ulterioară a Reiki-ului. Se predă pe trei grade. 

Usui / Tibetan Reiki este numele sistemului dezvoltat de către Arthur Robertson și apoi popularizat de către William Lee Rand și Diane Stein. Acest sistem include Usui Reiki al lui Takata dar include și tehnici  care se predau în organizația Usui Reiki Ryoho Gakkai înființată de către Mikao Usui, tehnici care au fost așadar predate de către Mikao Usui dar care nu au mai fost predate ulterior de către Takata (tehnici precum Byosen Ho, Gyoshi Ho și Kenyoku Ho). Acest sistem este așadar mai complet decât Usui Shiki Ryoho Reiki. Se predă pe 4 grade, dupa cum urmează:

1. Gradul Întâi de Reiki – la acest grad primiți un acordaj energetic în urma căruia mâinile dumneavoastră vor începe să emită spontan energia specifică Reiki, fără nici un efort. Această vibrație energetică nu este întâlnită la omul obișnuit neinițiat. Ea apare doar în urma acordajului Reiki. Această capacitate rămâne apoi constantă toată viața și nu se pierde în mod natural. Ea poate fi pierdută doar în cazuri grave când maestrul Reiki ne anulează intenționat inițierea din motive morale (încălcarea moralității, folosirea magiei negre, etc.). În urma inițierii de gradul întâi, putem diagnostica energetic bolile folosind mâinile (mișcând mainile în jurul corpului pacientului) și de asemenea putem efectua vindecări energetice așezând mâinile pe corpul pacientului sau ținându-le aproape de corpul acestuia fără să îl atingem. La fel se poate efectua și autodiagnoza și autotratament. Cursul de Reiki gradul întâi durează câteva ore.

2. Gradul al Doilea de Reiki – la acest grad se primește un acordaj specific în urma căruia capacitatea de vindecare crește de circa patru ori față de gradul întâi. Cu gradul al doilea se pot trata boli cronice, se poate trata de la distanță (oricât de mare), se poate trimite energia în timp, se obține o eficiență mult mai mare decât la gradul doi. Se folosesc în mod conștient trei simboluri pentru a controla și ghida energia Reiki. Cu acest grad se obține o dezvoltare generală a capacităților psihice și parapsihologice. Cursul de Reiki gradul doi durează câteva ore.

3. Gradul al Treilea de Reiki – la acest grad superior, în urma acordajului, se ridică foarte clar vibrația terapeutului față de celelalte grade. Acum se poate folosi un simbol superior, Dai Ko Myo, prin care putem accesa mai rapid și mai profund energia Reiki, astfel încât se pot vindeca nu doar boli grave ci se pot trata și cauzele profunde ale bolilor. Terapeutul poate acum acționa energia direct prin intermediul minții, fără să mai aibe nevoie de ajutorul mâinilor. Acest grad ajută la dezvoltarea profundă a capacităților terapeutice latente și la evoluția spirituală. Cursul de Reiki gradul trei durează câteva ore. 

4. Gradul al Patrulea de Reiki (Gradul de Maestru) – Este predat practicanților avansați de Reiki, care au primit deja gradul trei și au lucrat suficient, dovedind o bună cunoaștere și o suficientă experiență practică în diagnoză și terapia Reiki. Acordajul la acest grad ne conferă capacitatea de a folosi integral energia Reiki, conform acestui sistem de Reiki și de asemenea ne conferă capacitatea de a îi iniția (acorda) pe alții în Reiki. Simplul acordaj nu ne face însă imediat niște maeștri Reiki propriu-ziși, ci aceasta presupune multă experiență, studiu practic, maturitate, dezvoltare morală și spirituală. Cursul de Reiki gradul patru durează câteva ore.

Fiecare curs de Reiki implică trei părți: inițierea (acordajul) Reiki, explicațiile teoretice și partea practică.

În urma cursurilor se obține un certificat de absolvire care ne conferă dreptul de practică.

Citiți și despre Reiki pe 7 grade.